Teckenspråk Steg 1

Vad är teckenspråk

Teckenspråk är, precis som det låter, ett språk med tecken. Många tror att det bara är lite gester som bildar ett sammanhang, men så är det inte.

Teckenspråket har funnits i alla tider, eftersom det alltid funnits döva här på jorden. Det som i första hand skiljer teckenspråket från andra språk är att det framförs med gester och uppfattas visuellt.

Teckenspråk återges med avstängd röst och förmedlas inte bara med händerna. Givetvis är händerna och deras olika rörelser viktiga, men i princip kan man säga att hela kroppen ingår i teckenproduktionen. Huvudrörelser, blickriktning, munrörelser och ansiktsrörelser kallas icke manuella signaler. Dessa komponenter är också helt avgörande för betydelsen i teckenproduktionen. Eftersom mycket viktig information finns i ansiktet är det där man skall fästa blicken på den som tecknar, inte på händerna.

Svenskt teckenspråket innebär inte att det är det samma som det talade språket. Det har en egen uppbyggnad och ordföljd och därför kan man inte tala samtidigt som man tecknar.

Det finns olika teckenspråk för olika länder. Det är alltså inte internationellt. Det är samma sak som att hörande pratar olika språk och dialekter. Döva har också regionala skillnader.

Ord och uttryck som t ex markeras genom olika röstlägen och uppfattas med hörseln ersätts med grammatiska regler. Dessa visas i ansiktet, och/eller med kroppen, och uppfattas visuellt med synen.

Bild som visar vad som ingår i kroppsspråket.

Det räcker alltså inte att bara lära sig glosor utan man måste även kunna använda dem på rätt sätt. Genom att ha kunskaper om språkets uppbyggnad/struktur underlättas språkinlärningen.

Visuell feedback

Vid samtal via teckenspråk används visuell feedback. Det innebär att man ger signaler med rörelser på huvudet och munnen. På så sätt visar man att man hänger med i ett samtal.

Feedbacksignaler kan vara nickningar eller skakningar på huvudet. Det kan även vara ansiktsuttryck som signalerar förvåning, tvivel eller oförstående.

Turtagning

Turbyte

Turbyte sker när man vill överlämna tecknandet till mottagaren. Man kan återta ögonkontakt med mottagaren (då ögonriktningen har varit åt ett annat håll än på mottagaren) eller sänka hastigheten på teckenutförandet. Man kan också göra en paus och sänka händerna lite.

Vill inte bli avbruten

När den som tecknar inte vill bli avbruten kan personen bibehålla det tecknet han/hon tecknade sist och/eller upprepa tecknet, eller höja hastigheten på teckenutförandet. Personen kan också hålla upp handflatan mot mottagaren som en markering att inte avbryta.

Turtagningsregler

Hur börjar man ett samtal på teckenspråk?
- Ta på den du vill prata med.
- Vifta med ena eller båda händerna tills du får hennes uppmärksamhet.

Hur gör du om hon tecknar till dig och du vill avbryta för att säga något?
- För upp händerna från viloläget (knäet).
- Vifta med handen tills du får hennes uppmärksamhet.

Hur vet du att det är din tur att teckna?
- Den du pratar med börjar teckna långsammare för att visa att hon/han snart har pratat färdigt.
- Den du pratar med håller kvar sista tecknet en längre stund.
- Den du pratar med pekar på dig med hela handen, ungefär som tecknet varsågod.
- Den du pratar med lägger ner händerna i knäet (viloläget).

Hur visar du att du vill fortsätta teckna trots att någon försöker avbryta dig?
- Börja teckna snabbare.
- Inte lägga ner händerna i knäet före du vill ge över turen.

Hur gör du om du vill pausa för att tänka men ändå inte vill bli avbruten?
- Titta åt ett annat håll under tiden du tänker.
- Fyll ut pausen med små rörelser (mummel) som inte betyder någonting.

Hur vet du att den du pratar med hänger med och lyssnar?
- Han/hon tittar på dig.
- Han/hon nickar och reagerar på det du säger.
- Han/hon svarar på frågorna som du ställer.

Hur avslutar du ett samtal på teckenspråk?
- Lägg ner händerna i knäet och nicka.
- Häng händerna utmed sidan och nicka.